Criteria

Korte keten is een ruim begrip. Daarom hebben we voor de Gentse Korte Keten Kaart een aantal voorwaarden opgesteld waaraan de locaties moeten voldoen.

Volgende criteria werden uitgewerkt:

- Omdat de Gentse Korte Keten Kaart erop gericht is om de consument een alternatief te bieden om het aantal voedselkilometers te beperken, vermeldt de kaart enkel de verkooppunten waar ook particulieren aankopen kunnen doen.

- De grondstoffen die worden gebruikt om een verwerkt product te maken moeten grotendeels rechtstreeks zijn aangekocht bij de producent en dit binnen een straal van max. 150 km.

- Ook voor dierenvoeding hanteren we dat dit op max. 150 km van Gent wordt gekweekt en GGO-vrij zijn.

- Niet-producenten en verwerkers zoals restaurants, catering en winkels moeten voor één categorie (vlees, zuivel, dranken, fruit en/of groenten) bijna 100% rechtstreeks en lokaal zijn (< 50 km).

 

Bij twijfelgevallen gebruiken we de Korte Keten Roos van Boer'nBrood.

De Korte Keten Roos is een hulpmiddel met puntensysteem dat je kan gebruiken om 2 gelijke producten met elkaar te vergelijken op basis van Voedselkilometers, Productiewijze, Vermarkting en Schaal.

Werkwijze:

- Plaats het product per categorie op de juiste plaats en geef punten: Buitenste crikel = 1 punt // Middenste cirkel = 3 punten // Binnenste cirkel = 6 punten

- Bepaal welke categorie voor jou de belangrijkste is. Voor deze categrorie doe je de punten x4. Daardoor weegt deze categorie het meest door in de puntentelling. De tweede belangrijkste categorie doe je x3, de volgende x2 en de minst belangrijke x1. (Voor Boer'nBrood zijn de voedselkilometers het belangrijkst en worden de punten in deze categorie x4 gedaan, vermarkting x3, productiewijze x2 en schaal x1.)

- Doe dit voor de gelijke producten die je wilt vergelijken en kies deze met de meeste punten.

De Korte Keten Roos is een theoretisch model. Daarnaast zijn er veel subjectieve parameters die er toch voor kunnen zorgen om al dan niet voor een bepaalde producent te kiezen, bv. boer slaat vrouw of een GGO-boer die stappen neemt om 'olievrij' te boeren, enz.

 

Korte keten bier?

In de zoektocht naar korte keten producten word je bij bier al snel geconfronteerd met de zeer lange en ingewikkelde keten. De graanproducenten die leveren aan de mouterijen, de hopteler, de kruidenleverancier, ... maken de keten lang en de afstanden moeilijk te berekenen. Er is namelijk geen enkele brouwerij die alle stappen van het bierbrouwen doet. Bovendien is het jaarlijks zoeken naar de juiste ingrediënten om het standaardproduct te verzekeren (bv door een natte zomer is er geen Belgisch graan met het juiste zetmeelgehalte).

Lokale, kleinschalige brouwerijen willen vaak 'een product van bij ons' creëren, toch blijkt het moeilijk om te achterhalen welke producten er nu in het flesje bier terechtkomen. Sommigen leveren wel grote inspanningen om de keten in kaart te brengen, zoals Brasserie des Legends (met zijn bekendste bieren Quintine en Goliath) en Brouwerij Leireken (met bio-label). Waar meerdere (kleine) brouwerijen wel in slagen is de directe afzet van hun producten. De Gruut-brouwerij in hartje Gent, de Proefbrouwerij in Lochristi die in beperkte hoeveelheid bier op aanvraag produceert (zoals Lousberg) en Brouwerij Boelens te Belsele met o.a. Bieken verdienen een speciale vermelding.