Kortste keten

Preek voor eigen kweek

Ga zelf aan de slag! Ga op zoek naar je innerlijke boer. Een klein tuintje volstaat om er in te vliegen. Verser en lokaler kan niet! Het geeft een fijn gevoel je eigen groentjes te zien groeien, je bespaart er heel wat centen mee, je weet wat je eet, het is goed voor het milieu en het is ook gewoon superleuk om te doen! Dompel je kinderen of vrienden mee onder in dit boerenavontuur.

Beschik je niet over een eigen tuintje? Geen nood. Laat je creativiteit de vrije loop, en tover je huis om tot je eigen kleine boerderij.

Raamtuin

Je hebt heel wat systemen om van je ramen te kunnen eten, van heel simpel, gemaakt met plastic-flessen tot high-tech met een strak design. Kriebelt het al? Neem eens een kijkje op www.raamtuin.nl .

Palettuin

Een palettuin maak je gemakkelijk zelf, en kan je op je koertje of je balkon zetten, of je bevestigt hem aan je muur. Dit is een simpele manier van verticaal tuinieren.

Daktuin

Heb je een plat dak, dat bovendien ook stevig is? Dan kan je jezelf tot dakboer(in) dopen.

Bokaaltuin

Ook in je keuken kan je aan het boeren gaan. Koop zaad voor kiemgroenten (tuinkers, alfalfa, broccolikiempjes, sojascheuten,...), verzamel bokalen en stukjes gaas of textiel om er over te spannen. Zaadjes erin en op de vensterbank. Zet er ’s morgens en ’s avonds even de waterkraan op, maar giet het water er terug uit, zodat de zaden niet verdrinken maar wel nat blijven.

Champignontuin

Droom je van je eigen oesterzwammen, champignons of shiitake paddenstoelen? Het is helemaal niet zo moeilijk! Er bestaan verschillende systemen (op boomstammetjes, in bakjes met compost, in zakken stro) die kant en klaar verkocht worden, en je kan ze in je huis, tuin of kelder kweken. Voor verkoop, check www.mycelia.be (Gavere), www.mycobois.be (Deinze) en www.pleurico.be (Roeselare).

Geveltuin

Heb je een brede stoep waar nog plaats is voor een geveltuintje? Vraag dan een geveltuintje aan, en ontvang een groencheque ter waarde van 25 euro. Alle info vind je hier. Zeker als je een zuidgerichte gevel hebt, zal je kunnen snoepen van je gevel (druivelaar, vijgenboompje, kiwi,...). Wil je graag een geveltuinactie organiseren om je straat of buurt groener te maken? Contacteer dan Klimop Je Gevel.

Guerrilla Gardening

Ontploft je koertje en je huis al van het groen, maar heb je honger naar meer?
Je kan ook eens horen of je een volkstuintje kan huren, of je kan een tuin delen met vrienden.
Of heb je al gehoord van ‘guerrilla gardening’? Kale plekken in de stad vullen met bijvoorbeeld pompoenplanten, bomen of eetbare bloemen (bv. Oost-Indische kers). Naast deze te planten kan je ook de kale plekken bekogelen met ‘seedbombs’: bollen leem vol bloemzaad.

Recept voor een geslaagd bloembombardement:

Meng vijf eenheden klei met één eenheid potgrond en wat bloemzaadjes. Maak een beetje nat tot je een kneedbare kleibol krijgt. Rol balletjes van twee tot drie centimeter. Laat ze een paar dagen binnen of op je terras drogen, uit de zon. Gooi ze daarna op kale, onbenutte stukjes in de stad (niet waar het gras regelmatig gemaaid wordt). En ga over twee maanden kijken naar het resultaat.