Wat?

Bij korte keten gaat het letterlijk om het inkorten van de voedselketen. Het is een duurzaam afzetsysteem waarbij de producent zo rechtstreeks mogelijk zijn producten aanbiedt aan de consument, dus met zo weinig mogelijk tussenhandelaars. Daarbij leggen de producten ook zo weinig mogelijk kilometers af van grondstofproducent tot eindgebruiker.

Korte keten heeft heel wat voordelen:
Er ontstaat een band tussen de producent en de consument, mensen krijgen terug contact met de afkomst van hun voedsel.
De producten die verkocht worden zijn meestal verser dan die in het gewone verkoopscircuit. Ze komen zo goed als rechtstreeks van het land op je bord.
De producent bepaalt zelf de prijs, de productiemethode en het aanbod. Zo krijg je een eerlijk product voor een eerlijke prijs.
Je steunt er kleinschalige bedrijven mee, die bovendien vaak ook biologisch zijn.
De lokale producten hebben minder transportkilometers afgelegd. Ze zijn dus een stuk ecologischer: minder gebruik van fossiele brandstoffen en dus lagere CO2-uitstoot, maar ook vermindering van het energieverbruik voor koeling om de producten te bewaren. Ook zijn deze producten meestal minder of zelfs helemaal niet verpakt, dus is er minder afval.

Jijzelf kan de keten nòg verkorten! Een deel van de transportkilometers in de voedselketen wordt gemaakt door de consument die zijn dagelijkse boodschappen met de auto doet. Daarom moedigt de Gentse Korte Keten Kaart van Boer’nBrood je aan om op zoek te gaan naar de korte keten-verkooppunten het dichtst in je buurt. Zo kan je de auto laten staan en de fiets nemen. Het is gezond, je hebt geen parkeerstress, je moet geen hoge benzineprijzen of dure parkeertickets betalen en het is beter voor het milieu. Bovendien is fietsen gewoon leuk!

Op de Gentse Korte Keten Kaart zal je zowel producenten als verwerkers vinden. Producenten doen aan rechtstreekse verkoop van zelf gekweekte producten, vaak ter plaatse op de boerderij, in een hoevewinkel of op de markt. Verwerkers hebben een schakel extra maar zijn nog altijd korte keten: ze kopen de basisproducten rechtstreeks aan bij een lokale boer en verwerken het tot een ander product. Bijvoorbeeld een bakker die zijn meel rechtstreeks bij de lokale graanboer of molenaar koopt, een restaurant dat zijn groenten op de boerenmarkt koopt,...