Boer’nBrood recepten

We verklappen je enkele Boer’nBrood recepten. Smakelijk!

De zoete wortelspread
Ingrediënten
• 1 kg wortelen uit Machelen-aan-de-Leie (De Zonnekouter)
• Scheutje water uit de kraan
• Look van eigen kweek, gekweekt in bloempotten op je koertje
• Honing uit Gent (Apicula)
• Boter uit Lovendegem (De Zwaluw)
• Verse koriander uit Munkzwalm (groentenabonnement van Ourobouros)
• Grof zout uit de Noordzee
• Peper (van ietsje verder, of gebruik peperkers uit je tuintje)
• Komijn (van ietsje verder, of eigen kweek)


Bereiding
Schil de wortelen, snij in kleine stukjes (diabolootjes) of rasp ze grof. Laat ze stoven in een goeie klont boter (een hele goeie klont!). Voeg een weinig water toe indien nodig. Voeg twee eetlepels honing toe en laat verder sudderen op een laag vuurtje tot de worteltjes zacht zijn.
Daarna pureer je de wortelen met een pureestamper. Dit kruid je met peper, komijn en grof zout, naar eigen smaak. De verse koriander versnipper je en voeg je toe als het mengsel al wat afgekoeld is.

 

Brandnetelsoep
Ingrediënten
• Een 50-tal brandneteltoppen uit eigen tuin, goed gespoeld
• 2 preistengels uit het groentenabonnement (de Kollebloem)
• 3 ajuinen uit Sint-Margriete ('t Livinushof via Voedselteams)
• 3 tenen look, uit eigen tuin
• ¼ groene selder uit het Rabot (De Site)
• 100 ml room uit Lovendegem (De Zwaluw)
• +/- 2l groentebouillon


Bereiding
Je begint met de ajuinen te schillen en grof te hakken. Stoof die ajuinen in een goeie klont boter.
Hak ook de preistengels en de selder grof. Wanneer de ajuinen glazig zijn, voeg je de prei en de selder toe en laat even meestoven. Voeg nu ook de grof gehakte looktenen toe.
Maak je groentebouillon en voeg toe aan de stovende groentenmengeling.
Spoel de brandneteltoppen zeer goed onder stromend water. Zorg ervoor dat er niet te veel harde stengels aanwezig zijn.
Wanneer de bouillon kookt, voeg je de brandneteltoppen toe, tot ze geslonken zijn.
Daarna mix je de soep, kruid de soep goed af met peper en zout.
Dien warm op, met een scheutje heerlijke volvette room.


Frittata met geitenkaas en warmoes

Een frittata is vergelijkbaar met quiche, maar dan zonder deegbodem.

Ingrediënten
• 10 eieren uit Evergem (Eeties)
• 1 snee witschimmel geitenbuche in stukjes, uit Lokeren ('t Eikenhof)
• halve bussel warmoes van de boerenmarkt
• beetje bloem uit Merelbeke (Schelderomolen)
• peper & zout & nootmuskaat


Bereiding
Snij de warmoesstengels en bladeren in stukjes en stoof ze even voor en laat uitlekken. Leg er de bodem van de ovenschaal mee vol. Verspreid de stukjes pittige geitekaas over de warmoes. Klop de eieren op, kruid met peper, zout en andere smaakmakers, en bind het mengsel met een beetje bloem. Bak in een voorverwarmde oven gedurende 20 minuten op 180 graden.