Boer’nBrood

Boer’nBrood in 2012...

...dat waren 25 korte keten stadspicknicks in 9 buurten in Gent. Een mobiele stadsboerderij verscheen op een stuk braakliggende grond met schapen en kippen, strobalen en rijdende moestuinen. Boeren en stadstuiniers van in en rond Gent zwoegden met plezier een heerlijk picknickbuffet samen voor wel 2000 deelnemers in totaal.
De ingrediënten waren telkens zo lokaal mogelijk aangekocht. Zo kwam de honing van een Gentse imker, vlees en zuivel van Lovendegem, en de groenten van verschillende bioboeren ten zuiden van de stad.
Via het project Boer’nBrood brachten we stadsbewoners in contact met de plaatselijke voedselproducenten en met elkaar, en leerden we hen  mogelijkheden kennen om zelf voedsel te kweken in een stedelijke context.  Zo toonden we heel concreet dat de productie en consumptie van lokale producten in een stad best haalbaar en heel lekker is, en brachten we gezelligheid en verbondenheid op de meest onverwachte plaatsen.
Het korte keten verhaal werd, samen met het lekkere eten, geserveerd tijdens de inhoudelijke workshops die aan de picknicks waren verbonden. Veertien kunstenaars en groepen grepen hun kans en verrasten ons publiek met artistieke interventies. De Boer’nBrood picknickers konden zo onder meer genieten van intimistische muziekoptredens, persoonlijke poëzie aan tafel, fanfare, vergeten groentenquiz, fietskeuken, accordeon performance, enz.
Het hele project werd vormgegeven en gedragen door een groep van 70 vrijwilligers.

 

Boer’nBrood in 2013...

... dat is het op de kaart zetten van korte keten in en rond Gent! Met een tiental vrijwilligers van Boer’nBrood stomen we de Gentse Korte Keten Kaart klaar, zowel deze website als een papieren kaart. Met onze legendarische picknicks in het achterhoofd kunnen mensen nu zelf aan de slag om hun eigen korte keten picknicks samen te stellen.

 

Volg ons op Facebook!